Yellow Bullet Forums banner

Konfiguracja gaźników do użytku 2x4

1.8K views 37 replies 16 participants last post by  Briansshop  
#1 ·
Szukam ogólnych porad i wskazówek, jak zabrać się za ustawianie dwóch gaźników do użycia z tunelem. Jest to do samochodu ulicznego, sytuacji typu zloty samochodowe, nie samochodu wyścigowego. I nie szukam jeszcze bardzo konkretnych porad, tylko ogólnych zasad i najlepszych praktyk. Moim zmartwieniem jest posiadanie dwóch obwodów biegu jałowego i jak się za nie zabrać.

Jako zastosowanie, jest to 427 SBF używający Holley High Ram z dwoma gaźnikami Holley 650 DP. Silnik powinien osiągać moc w okolicach 600-650 KM i maksymalnie kończyć pracę przy 6500 obr./min. Użycie portów TFS 240 high ports, 11:1 statycznie i wałka rozrządu typu solid roller.

Dziękuję z góry za wszelkie rady.

#4 ·
Mogę być całkowicie w błędzie, ale.... dekady temu.... ze starymi kolektorami Edelbrock/Weiand tunnel ram, odkręciłem śrubę regulacyjną, aby całkowicie zamknąć łopatki pierwotne i użyłem małej śruby nastawczej pod podstawą talerza przepustnicy, podnosząc dźwignię wtórną, aby ustawić podstawowe obroty biegu jałowego. Wydawało się działać lepiej niż wiercenie otworów w przepustnicach.

Strojony jednak abakusem. :LOL:

#7 ·
Mam starą parę 650 DP, która była używana w aplikacji dmuchawy BBC. Nie jestem pewien, co z nimi zrobiono, ale nigdy poważnie nie rozważałem używania ich do moich rzeczy SBF, myśląc, że prawdopodobnie są po prostu za duże do tego, co robię.

#10 ·
Para 650DP będzie świetna dla tego silnika. Jeśli znajdziesz starego wyjadacza, który kiedyś jeździł w klasie Modified Production lub podobnej, poproś go o pomoc w ich ustawieniu. Miałem faceta, który zbudował moje 750, który robi "tony gaźników do samochodów no-prep o mocy 1600 KM", ale kiedy je zamontowaliśmy, były tak bogate, że śmierdziały w pomieszczeniu dyno F.J. Zdjął gaźniki, usunął i zatkał zawory mocy, zmienił dysze i teraz działają świetnie, ale straciły 3 KM przy 7500 obr./min na moim 369-calowym sbf w porównaniu do pary Braswell 650, które startowały i pracowały na biegu jałowym bardziej czysto, i wydawały się być mocniejsze i bardziej responsywne we wszystkich zakresach. Myślę, że 650 byłyby świetnym gaźnikiem dla pojemności, zakresu obrotów i zakresu mocy, do których dążysz.

#13 ·
Wysoki kolektor dolotowy sprawi Ci kłopoty na ulicy, są zaprojektowane do pracy przy 7000 obr./min i wyższych.
Polecam niski kolektor dolotowy do użytku ulicznego lub kolektor blaszany Holley Sniper, jeśli jest dostępny dla Twojego zestawu.
Takie nie było moje doświadczenie z tym konkretnym kolektorem dolotowym.

#17 ·
WOW, dużo węglowodanów naprawdę jak na tę ofertę, i do tego drogo. Nie mówię, że nie zadziałają i powinny być w porządku. Polecono mi gaźniki 600Vs do silnika 468 BBC z kolektorem typu tunnel ram o mocy około 750 KM.

Gaźniki Allstate oferują zestaw zmodyfikowanych gaźników 600vs do kolektorów typu tunnel ram za 850 USD lub 780 USD za wersję błyszczącą. Ale używaj tego, co masz, a dostrojenie powinno pomóc Ci uzyskać dobre właściwości jezdne.

#31 ·
Proszę, proszę nie usuwajcie zaworów mocy w nowym silniku. Zwłaszcza w takim, który ma być używany na ulicy.
Mój został przetestowany na hamowni z zatkanymi zaworami, a potem sporo jeździłem nim po ulicy i działał świetnie. Reakcja na przepustnicę jest świetna. Jaka jest wasza główna obawa w tej sytuacji?
Nie jestem mądralą, po prostu chcę wiedzieć, na czym polega problem. Z zaworami mocy pracował tak bogato, że śmierdziało od razu z pomieszczenia hamowni, więc mój budowniczy silnika (stary zawodnik/budowniczy Modified Production/Stock Eliminator/SuperStock, który wykonywał prace kontraktowe dla GM przy budowach SS/GT i badaniach i rozwoju, a także wygrywał z prawie każdym pojazdem/silnikiem, którego się dotknął) usunął zawory mocy, zainstalował zaślepki, odpowiednio ustawił gaźnik i natychmiast pracował czysto jak brzytwa, miał mocne obroty biegu jałowego, był niezwykle czuły, a reakcja na przepustnicę była szczerze mówiąc niesamowita w porównaniu do tego, co wszyscy "eksperci" z wieczornych zlotów próbują nam wmówić, jaki powinien być silnik z kolektorem typu tunnel ram.
Szczerze mówiąc, nic bym nie zmienił... chyba że dodałbym głowice Cleveland high-port i kolektor tunnel ram Boss 302.